Akdeniz’de hayat tehdit altında!

Bilim dergisi Plos One’ın internet sayfasında yayımlanan araştırmaya göre, küresel ısınma, çevre kirliliği ve aşırı balık avı, canlıların yurtlarına zarar veriyor ve ekosisteme zarar veren türlerin çoğalmasına yol açıyor.

Plos One tarafından yayımlanan araştırma, bilim adamlarının Akdeniz havzasında toplam 17 bin hayvan ve bitki türü saydıklarını ve sayılandan daha fazla türün yaşadığını ve keşfedilmeyi beklediğini belirtiyor.

Akdenizin dünyada en fazla araştırılan deniz olduğunu vurgulayan araştırma, binlerce yıldır Akdeniz havzasını mesken edinmiş insanların havzadaki yoğun faaliyetleri ve Akdeniz’in neredeyse kapalı bir deniz olmasının, kaşalot türü balinaların ve yunus balıklarının ağır bir bedel ödemesine yol açtığını bildiriyor.

Araştırma, Akdeniz’in simgesi haline gelmiş Akdeniz Keşiş Foku’nun neredeyse yok olduğunu belirtiyor.

Araştırmaya göre Akdeniz ülkelerinin sahillerinin iskana açılıp “kalkındırılmış” olması ve aşırı balık avı, gelecek 10 yıl içinde Akdeniz havzasındaki biyoçeşitliği tehdit ediyor.

Araştırma, küresel ısınmanın ve su ürünleri yetiştiriciliğinin, Akdeniz havzasında eksojen türlerinin, yani başka denizlerden Akdeniz’e göç etmiş türlerin çoğalmasına yol açtığını ve bu türlerin havzanın ekosistemine ve balıkçılık alanlarına zarar verdiğini belirtiyor.

Akdeniz’deki biyoçeşitliği kurtarmaya yönelik acil tedbirlerin alınması gerektiği belirtilen açıklamada, bu tedbirlerin diğer deniz ve okyanuslardaki biyoçeşitliği kurtarma çabaları için bir model oluşturabileceği vurgulanıyor.


Bir yanıt yazın

Connect with: