e-Alışverişte korsan sitelere dikkat!
İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu Başkanı Nizamettin Bilici, Türkiye’de e-dolandırıcılığın giderek yaygınlaştığını, hayali sitelerle ticaret yapanlar olduğunu söyledi.
Anlık açılan bu sitelerden alışveriş yapılmaması gerektiğini vurgulayan Bilici, “Yılbaşından önce açılıp, yılbaşından sonra kapanacak birçok hayli site olacak. Bunların sayısı çok fazla. Yılbaşı gibi alış verişi tetikleyen günlerde özellikle vatandaşların, bu tür sitelerden alışveriş yapmamaya daha önem göstermesi gerekiyor.” dedi.
Nizamettin Bilici, elektronik ticaretin çok hızlı geliştiğine dikkat çekti, Türkiye’de yılda 20 milyar TL ticaretin internetten yapıldığını açıkladı. Bu rakamın giderek büyüdüğünü belirten Bilici, Türkiye’nin internetten yapılan ticarette vergi sorunu yaşadığı gibi, bu ortamda yapılan dolandırıcılığı önleyemediğini anlattı. Bilici, e-ticaret vasıtası ile bir mağduriyet olmaması için devletin siteleri kayıt altına alınması gerektiğini vurguladı. Bilici, e-ticaretteki dolandırıcılık çeşitleri hakkında şu bilgileri verdi: “Yapılan alış verişlerde mesela söylenen ürünlerin aynısı gelmiyor. Elimize gelen ürünler kopya ürünler oluyor. Ciddi derecede insanların dolandırıldığı, haksız rekabetin olduğu bir ürün grubu. İkincisi, ürünlerin kapıda teslimlerinde bile kutularında olmaması, kutuların boş çıkması durumu yani. Ödemenizi yaptıktan sonra teslim aldığınız kutunun boş çıkması durumunda bir yere başvuramıyorsunuz. Neden? Size teslim edilmiş gibi görünen bir mal var. Elektronik ortamda, sonradan ulaşamayacağınız ticaret kurumları var. Mağdur olup döndüğünüzde bu sefer hiç adı sanı olmayan kişiler ile karşılaşıyorsunuz. Bir başka durumda da ortada ürünün bile bulunmadığı dolandırıcılık yöntemleri ile vatandaşları kandırıyorlar. İşin garibi vatandaşlar geri döndüklerinde veya dava açmaya kalktıklarında muhatap olacakları herhangi bir şirket bulamıyor.”
“DEVLETİN E-TİCARET SİTELERİNİ KONTROL ALTINA ALMASI GEREKİYOR”
Sitelerle ilgili daha önce alışveriş yapan insanların yorumlarına bakmanın, sitelerle ile ilgili bilgilenmeyi sağlayacağını ifade eden Nizamettin Bilici, şöyle konuştu: “Bir de süreli satış sözleşmelerine dikkat etmek lazım. Alışverişi tamamlamadan önce size mesafeli satış sözleşmesi gelir. Bu geldikten sonra o siteden alışveriş yapmaya güvenebilirsiniz. Başka türlü, o siteden alış veriş yapmanız sorunlu olur. Elektronik ortamda kontrol kurmak çok zor. Devletin internetteki e-ticaretlerin gerçekleştiği ortamları kontrol altına alması gerekiyor. Henüz bunu kontrol altına almak çok zor.”