Hiç çökmeyen bilgisayar.

Ne yaparsanız yapın, ne kadar zorlarsanız zorlayın, hiç çökmeyen bir bilgisayar olur mu? Oluyormuş!

University College of London’dan Profesör Peter Bentley ve meslektaşı Christos Sakellariou, aynı anda birden fazla görevi yerine getirirken çöken, kilitlenen geleneksel bilgisayarların ortaya çıkardığı sorunları çözmek için yola çıktılar. Vardıkları nokta, “geleneksel bilgisayar anlayışı tarih mi oluyor?” sorusunu sorduruyor.

Geliştirilen bilgisayar, belirli bir veri dizisiyle karşılaşıldığında yapılacakları belirten komut çiftleri barındırıyor. Bu komut çiftleri daha sonra makineye bağlı, rastgele seçilen sistemlere gönderiliyor. Her sisteme gereğinden fazla komut gönderildiği için birisi bozulursa diğerleri işi yapıyor. Her sistem kendi hafıza ve veri deposuna sahip olduğundan buralardan kaynaklanan hatalar sıfıra indirilmiş oluyor. Böylece sistem geleneksel bilgisayarların aksine “gerçekten” aynı anda birden fazla işlem yürütebiliyor. Günümüzde çoklu görev yapan bilgisayarlar aslında bunu farklı görevler arasında geçiş yaparak gerçekleştiriyorlar. Bu geçiş çok hızlı gerçekleştiğinden, sanki aynı anda yürütülüyorlarmış gibi görünüyor.

Çalışma mantığı geleneksel bilgisayarlardan çok daha fazla insan beynini andıran yeni sistemin, çökme riskinin kabul edilemeyeceği kritik görevlerde, örneğin insansız uzay uçuşlarında ya da askeri robotikalanlarından kullanılabileceği düşünülüyor.


Bir yanıt yazın

Connect with: