Pilleri çöpe atmayın!
Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Topkaya, Türkiye’de piyasaya sürülen pilin yüzde 3 civarındaki bölümünün geri toplanabildiğini söyledi.
Prof. Dr. Bülent Topkaya, atık pillerin zararlarının büyük olduğuna dikkati çekerek, bu nedenle Akdeniz Üniversitesinde Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) ile birlikte Atık Piller Toplama Kampanyası düzenlediklerini hatırlattı. TAP’ın atık pillerin atılacağı 31 bidon gönderdiğini ve bu bidonların üniversitede çeşitli bölümlere yerleştirildiğini kaydeden Topkaya, kampanya çerçevesinde üniversitede bir ayda 62.5 kilo ağırlığında toplam 3 bin 176 pil toplandığını bildirdi.
Atık pillerin Türkiye’de yeterince toplanamadığını anlatan Topkaya,”Atık piller genellikle çöpe atılıyor. Türkiye’de bir yılda 11 bin ton pil piyasaya sürülürken, bunun ancak 260 tonu geri toplanabiliyor. Sadece İstanbul’da 5 ile 18 milyon arasında pil satılmakta. Almanya’da 2007 yılı içinde 1.47 milyar pil satılmış ve bunun yüzde 50’si geri toplanabilmiştir. Türkiye’de ise geri toplanabilen pil miktarı yüzde 3 civarındadır” diye konuştu.
“Çöp depolama alanlarında bulunan civanın yüzde 88’i, kadmiyumun yüzde 54’ü pillerden kaynaklanmaktadır” diyen Topkaya, çöpe atılan pillerdeki ağır metallerin zamanla bozularak serbest hale geçtiğini, sızıntı suyu ile birlikte yer altı sularının, toprağın ve yüzey sularının kirlenmesine neden olduğunu belirtti.
Türkiye’de 2 bin 295 belediye bulunduğunu hatırlatan Topkaya, bu belediyelerin sadece 41’inde düzenli tehlikeli atık depolama tesisi olduğunu bildirdi. Topkaya, şunları söyledi:
“Türkiye’de yılda 2,5- 3 milyon tona yakın tehlikeli atık oluşuyor. Bunun ancak 100 bin tonu bertaraf edilebiliyor. Milyonlarca ton tehlikeli atık ya çöplere ya da orman içlerine atılıyor. Bu tehlikeli atıklar toprak ve suya karışabiliyor. Bu da çeşitli sorunlara neden olabilmektedir. Atık piller akciğer hastalıkları, prostat kanseri, kansızlık, doku tahribi, böbrek üstü bezlerin tahribi ve kanser gibi hastalıklara neden olmaktadır. Ölümlerin bazıları bundan kaynaklanabilmektedir.”
Antalya’da Atık Pil Toplanıyor
Atık Piller Toplama Kampanyası Koordinatörü Huriye Oğuz da, üniversite kampüsü içinde yürüttükleri kampanya sonucu elde ettikleri 62.5 kilo atık pilin TAP’a gönderileceğini, atık pil kampanyasının bundan sonra da devam edeceğini bildirdi. Oğuz, kampanyanın AÜ Ekoloji Kulübü öğrencileri ile Çevre Mühendisliği öğrencilerinin çalışmaları ile devam ettiğine dikkati çekti.