Robotik kodlama nasıl yapılır?
Teknolojinin hızla ilerlemesi ile ortaya çıkan yeni meslekler, sağladığı imkanlar ve sınırsızlığı ile insanları cezbediyor.
Son dönemde iyiden iyiye popüler olan Robotik Kodlama da pek çok mecrada karşımıza çıkmakta. Bundan belki de beş sene evvel çok duyulamayan Robotik Kodlama şimdilerde özellikle online eğitim veren kurslarda en çok rağbet gören eğitimler arasında. Özellikle insanlar Robotik kodlama nasıl yapılır? sorusunun cevabını aramak için sürekli bir araştırma içindeler.
İnsanlara ilk duyduklarında çok derin, zor ve karmaşık gelen kodlamanın bugün nasıl kullanıldığına baktığımızda aslında artık her yerde kodlamanın olduğunu göreceğiz. Her yerde kodlama var ama biz bunun farkında değiliz. Her gün defalarca kullandığımız elektronik ürünlerin hepsinin temelinde kodlama vardır. Akıllı telefonlar, televizyonlar, banka kartları vs. bunların her kullanılışında aslında kodlama becerilerimizi kullandığımızı fark etmeyiz.
Burada programlama kavramı ile karşılaşacağız. Kısaca programlama temel bir beceridir ve robot biliminde çalışmamızı bununla geliştiririz. Programlamanın önemli dilleri ve Arduino ve Raspberry Pi gibi araçlardır. Robotik Kodlama Eğitimi son zamanlarda oldukça popüler olmuştur, bunu söylememizde de fayda var.
Bilgisayar programlarının bir çıktı üretmek amacı ile bir girdi üstünde çalışan talimatlar dizisinden oluştuğunu söylemek yanlış olmaz. Örneğin bir robotta bulunan “Yüz Tanıma Programı” için;
Öncelikle girdi olarak bir kişinin resminin çekilmesi gerek. Daha sonra görüntü belirli bir özellik kümesi için taranmalı, bu özellikler bilinen yüzlerden meydana gelen bir kütüphaneyle karşılaştırılacak, bir eşleşme bulunacak ve çıktı olarak resim sahibinin ismi gösterilecek.
Program, tüm yürütme işlemlerinde aynen bu yönergeleri yapacaktır. İnsanların anlamaları için normal metinde yazılmış olan çoğu programlama dili, daha sonra bir işlemcinin yürütmesi için makine kodunda derlenmektedir.
Önemli Programlama Dilleri
C/ C ++, Java, Fortran, Python ve bunun gibi çok sayıda programlama dili mevcuttur. Robotik kodlamadaki en popüler dilin C / C ++ olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında Python, makine öğrenmesi kullanımı ve bunun yanında ROS paketlerini geliştirmek için de kullanılabildiğinden son dönemde çok popülerdir.
Bunlara ilave olarak Robotik Kodlamada kullanılmakta olan ilave, mühim yazılım araçları bulunmaktadır. Bilhassa Robot İşletim Sistemi (Robot Operating System-ROS), robot uygulamalarının oluşturulmasına yardımcı olan bir dizi yazılım kitaplığı ve aracıdır. Bunun yanında ROS için C / C ++ veya Python’da kendinize ait programlar üretebilirsiniz.
Arduino mikrodenetleyici C’ye bağlı bir programlama diline sahiptir ve eğer uygulamalı robotik yapıyorsanız bu mühim dilin temellerine inmek için en güzel yöntemdir.