Sodyum İyon Bataryalar Geliyor !
Yakın zamanda Contemporary Amperex Technology Co Ltd’nin (CATL) Başkanı Robin Zeng bu noktada bir çözüm sundu. Şirket, yakın zamanda lityum içermeyen sodyum iyon (Na-iyon) bataryaları ticari olarak piyasaya sürüyor.
NAi piller, düşük maliyeti ve sodyumun yeryüzünde bol bulunması nedeniyle son yıllarda daha popüler hale gelmiştir. Ayrıca, lityum iyon pillerinin aksine, sodyum iyon pillerinin üretimi ve geri dönüştürülmesi daha çevre dostudur.
Bununla birlikte, sodyum-iyon ürün görünüşte diğer elektrokimyasal özelliklerinde geri kalmıyor ve örneğin sadece 15 dakikada %80’e kadar şarj edilebileceği bildiriliyor. Bunun da ötesinde, bataryanın düşük sıcaklıklarda iyi çalıştığı söyleniyor. Üreticisine göre, -20 santigrat derecede, Na-ion cihazı isim plakası kapasitesinin %90’ını korumaktadır. Ayrıca, termal kararlılık açısından Çinli CATL şirketi, yeni ürününün ulusal standartları sağladığını belirtiyor.
Sodyum iyon bataryalar, lityum iyon cihazlara benzer bir çalışma prensibine sahiptir. Her ikisinde de iyon, elektronları bırakarak veya emerek anot ve katot arasında hareket eder. Lityum bu konuda çok iyi olsa da üretiminin çoğu Şili, Avustralya ve Çin’de yoğunlaştığı için hammadde olarak da kıttır.
Lityum piyasası, metalin coğrafi konsantrasyonu nedeniyle sadece değişken değil, aynı zamanda yoğun su kullanımı ve çevresel ayak izinin diğer yönleri nedeniyle çıkarılması da ciddi eleştirilere uğruyor. Sodyum iyon bataryalar bu noktada lityum içermeyen bir alternatif olarak öneriliyor.
Hammadde olarak dünyanın heryerinde bulunduğu için Lityum gibi birkaç ülkenin tekelinden çıkacağı için daha ucuz ve daha güvenli bir enerji kaynağı olacak. Yeni nesil NA+i bataryalar çok yakında herkes için ulaşılabilir olacak. Ayrıca üretimleri Lityum bataryalar ile hemen hemen aynı olduğu için Lityum üretim tesisleri neredeyse hiç değiştirilmeden üretim yapabilcekler.
Sodyum+İyon piller ayrıca Lityum pillerden daha güvenilir bir kararlılığa sahipler ve çevreye de çok daha az zarralılar hatta zarralı hiç bir atık üretmiyorlar.
Teknolojik-Blog