Merhaba,
Okul zamanlarında baskıdevresini hazırladığımız çizimleri önceden karbon kağıtla üzerinden plakete geçer sonrada üzerinden Asetat kalemi ile çizer baskı devrelemizi öyle çıkarırdık. Kullanılan kaleme veya plaketin durumuna göre ya yollar kesik çıkardı yada yamuk yumuk olurdu.
Ben bu yazımda Toner transfer yönteminden bahsedeceğim. Bu yöntem ile fabrika kalitesinde PCB leri nasıl basabileceğinizi anlatmaya çalışacağım.
Bu yöntemi uygulamak için baskı devrenizin bir PCB çizim programı ile hazırlanmış koyu siyah çıktısına ihtiyacınız olacak. Ben EAGLE kullanıyorum. Oldukça başarılı bir çizim programıdır.
İkinci olarak bu baskı dereyi yazdıracak Laser Printer Basım En koyu ayarda yapılmalı. dolum toner kullanılmamalı genede toner bozuk transfer ediliyor. Bakı için Elişi Kağıtlarını kullanıyoruz ben renkli elişi kağıtlarını kullanıyorum beya kısımlarına baskı alıyorum.
Temiz bir plaket ( Plaketi temizlemek için eski bulaşık tellerini kullanabilirsiniz )
Basım işlemini ütü ile yapabilirsiniz ama ütü ile her zaman rotuj yapmak zorunda kalabilirsiniz ben bu işlem için Laminatör Kullanıyorum. Max Sıcaklık seviyesi 180 derece olan bir laminatör kullanıyorum. Laminatör 170 dereye ayarlı 180 E zorlamadım gerekte kalmadı zaten.
Baım işlemini yapmadan önce plaketi birkaç kez laminatörden geçiriyorum biraz ısındıktan sonra PCB mizi plaketin üzerine yerleştirip tekrar laminatöre veriyorum ilk geçişte kağıt plakete sıkıca yapışacaktır. birkaç kez bu işlemi tekrarlıyorum Plaket el yakacak kadar ısındığında işlem tamam.
Sonrasında ılık suyun altında biraz bekletiyoruz. Elişi kağıdı suyla birlikte plaketten kısa süre sonra ayrılacaktır ve devremiz aside atılmaya hazır.
Bu hazırlamış olduğum bir örnek.
Buda farklı bir devre çalışmam :
Baştan sona PCB yapımı için video hazırlıyorum yakında buradan görüşmek üzere
Teknolojik-Blog.Com
Aziz Ozdemiroglu